EGO x ECO

Po celý školní rok budeme hledat odpovědi na otázku, jak snížit svůj vlastní každodenní dopad na životní prostředí

Ego x Eco je již třetí programová linka, uspořádaná ve spolupráci s Ekologickým odborem Junáka, podruhé také za podpory Magistrátu hlavního města Prahy.
První byl program Myslet (na) přírodu, ve školním roce 2016/2017 pak Příběhy pražské přírody.

Jaké dopady má mé chování a každodenní rozhodnutí za zdmi mého pokojíku?

Pozvali jsme 10 výjimečných hostů, kteří nejen že o tíživých problémech dnešního globalizovaného světa uvažují, ale ve svých životech prakticky konají. Pojďte si poslechnout co je k tomu vede, načerpat inspiraci a řadu věcí si i vyzkoušet. Postupně si představíme různé podoby ekologického spotřebitelského chování – od bezodpadového života, kompostování, přes udržitelnou módu, neplýtvání jídlem, veganství nebo udržitelné využívání energie.

Pokud chcete dostávat pozvánky na akce vždy s týdenním předstihem do mailu, nechte nám váš kontakt zde.


Připravované akce:

Milan_HavelZero waste: Jak zredukovat vlastní odpad na 2 kg za rok?
Milan Havel – 14. 9. 2017 | Facebook

S Milanem Havlem – expertem na oblast odpadů a toxických látek v Arnice – si položíme následující otázky. Proč se tématem odpadů vůbec zabývat a co nám to může přinést? Je skutečně možné snížit produkci odpadů na nulu? Které suroviny lze recyklovat a skutečně využít? A v neposlední řadě, proč je lepší odpadům předcházet než se starat o to, co s nimi?

Výroba eko-tašek Relu
Lucie Poubová – 19. 10. 2017 | Facebook

ECOxEGOLucie se věnuje tématu udržitelné módy, pořádá swapy oblečení a workshopy výroby tašek z odpadu. Účastníci si mohli jednu takovou tašku vyrobit a poslechnout si povídání o zero waste a nakupování z druhé ruky.

Bez obalu
Petr Hanzel – 7. 11. 2017 | Facebook

Jak redukovat odpady v běžném životě? O tom jsme se bavili s provozovatelem bezobalového obchodu Bez obalu.

Jak kompostovat ve městě
Soňa Valčíková – 7. 12. 2017 | Facebook

Přednášku a workshop pro vás připravila Soňa Valčíková z Kokoza o. p. s.. Jaký má význam kompostování ve městě? Jde to vůbec? V rámci workshopu jsme společně připravili domácí vermikompostér, který zůstane k používání ve SI.

Udržitelné technologie pro XXI. století
Michal Medek a Pája Glosová – 29. 1. 2018 | Facebook

Udržitelná energie v domácnosti a v klubovně – přednášku povedou lektoři z ekocentra Kaprálův mlýn. Budou se v ní věnovat tématu ekologicky šetrných technologií, kdy představí ekologické alternativy k využívání energie v běžném životě a naučí nás si spočítat efektivitu a návratnost jednotlivých úsporných opatření.

Město z ptačí perspektivy
Michaela Syrová – 21. 2. 2018 | Facebook

Ptáci ve městě, ubývají nebo neubývají a proč? Jak o ně pečovat? Povídání o ptácích ve městech s ornitoložkou Michaelou Syrovou z České společnosti ornitologické. V rámci večera si uděláme krmítko do klubovny – materiál bude přichystaný a krmítko si v rámci workshopu stlučeme jako stavebnici.

Co by za to daly děti v Africe?
Lada Klimešová – 14. 3. 2018 | Facebook

Veganka a dumpsterdiverka Lada Klimešová nebere plýtvání jídlem na lehkou váhu. Proč je to téma, kterým se za to stojí zabývat? Probereme jednotlivé důvody a představíme si zajímavé projekty, které se snaží problém řešit, od veřejných lednic až po českou iniciativu Zachraň jídlo a světové Food Not Bombs. Po odborném úvodu si promítneme sestřih filmu Just eat it. Tento film již ovlivnil mnoho lidí, aby pomohli řešit stále trvající potravinovou krizi. Po filmu bude následovat diskuze, kterou film bezpochyby vyvolá.

Kosmetika podomácku
Petra Seidlová – Liška mazaná – 19. 4. 2018 | Facebook

Ještě než začnou v oddílech přípravy na tábor sejdeme se na workshopu s Lišku Mazanou. Naším úkolem bude se naučit vyrobit ruční mýdlo a šampon na tábor, který si každý odnese a zároveň bude dostatek času se pustit do jejich výroby v rámci skautských schůzek. Část vyrobených mycích přípravků bude i k veřejnému použití v SI.

Veganství jako zodpovědnost
Karolína Braunová – 16. 5. 2018 | Facebook

Karolína Braunová je propagátorkou veganství, veganské kuchyni se věnuje jako v rámci Jezinky z bezinky. Přijde nás seznámit s hlavními fakty o živočišné produkci a její ekologické náročnosti i morální obhajitelnosti zacházení se zvířaty. Nevyhne se ani environmentálním otazníkům spjatým s některými veganskými potraviny. Začneme s ochutnávkou a výrobou prvních veganských potravin.

Šetřit vodou není možné
Ondřej Simon – 18. 6. 2018 | Facebook

Dá se šetřit vodou v potoce? Plýtváme při zalévání? A jak šetřit vodou vodovodní? Zamyšlení a diskuse o vodě nejen v dobách sucha aneb postavte si vlastní cisternu.

 


 

Projekt EGO x ECO byl podpořen grantem hlavního města Praha.

logo_praha-01